Wysłany: 2010-01-30, 19:14 zadanie z rozkladem p-stwa predkosci
moje zadanie jest nastepujace: Wyznaczyc procent cząsteczek o pewnej masie cząsteczkowej alfa w temperaturze T, ktore poruszaja się z prędkościami zawartymi w przedziale od v1 do v2 (prędkości v1 i v2 są większe niż v najbardziej prawdopodobne).
wiem,ze trzeba skorzystac z rozklady boltzmana dla modulow predkosci,
poprzez calke z funkcji f(V) (ktora to wlasnie opisuje rozklad modulow predkosci) w po dV w granicach od v1 do v2 bede miec wartosc p-stwa... ale co dalej?
wiem tez,ze rownania pv=nRT (gdzie v-objetosc), wynacze mase pojedynczej czastki,ktora wystepuje we wzorze rozkladu boltzmana.
Pomógł: 3422 razy Wiek: 23 Posty: 17724 Skąd: Oleszyce/Kraków
Wysłany: 2010-01-30, 19:50
No raczej chodzi o rozkład Maxwella (Maxwella-Boltzmanna a już najlepiej Clerka-Maxwella-Boltzmanna).
Znając masę cząsteczkową (molową) znasz masę pojedynczej cząsteczki - jest liczba Avogadra razy mniejsza.
To prawdopodobieństwo jest raczej właśnie odpowiednikiem ułamka czy procentu - całka po wszystkim da 1, jak całka w pewnych granicach da P=0,3 to by znaczyło że 30% cząsteczek ma właśnie prędkość w tym przedziale, chyba herezji nie piszę?
KOREPETYCJE Z FIZYKI: na żywo w Krakowie, wirtualnie przez Skype'a (wspólna tablica); gimnazjum, liceum; pomoc w zadaniach domowych i przygotowaniach do sprawdzianu, matury;
pomoc w przygotowaniu się do zajęć ćwiczeniowych (zestawy zadań na zajęcia);
"pomoc" w sprawozdaniach z laboratorium Pomoc długoterminowa jak i pojedyncze przypadki potrzeb.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum