Witam serdecznie,
Na I terminie egzaminu z Mechaniki Technicznej dostałem takie oto zadanie:
W którymś tam roku (bodaj 1971, ale dokładnie nie pamiętam) na ziemię spadł meteor. Wbił się w ziemię na głębokość h=1,875 m. Obliczono, że w tym miejscu ziemia stawia opór ciału wciskającemu się w nią F = 500 kN. Ciężar meteoru Q = 390 N. Opór powietrza pominąć. Przyciągnie ziemskie przyjąć 10 m/s². Obliczyć:
1. Z jaką prędkością uderzył meteor?
2. Obliczyć z jakiej wysokości należy spuścić meteor aby miał ową prędkość (prędkość początkowa = 0).
Wiem, że trzeba to obliczyć z bilansu energetycznego (tak mówił profesor), ale nie mogę tego pojąć... Mógłby mnie ktoś naprowadzić na rozwiązanie?
Proszę o pomoc i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Mazi89 2010-02-07, 23:40, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 3437 razy Wiek: 23 Posty: 17781 Skąd: Oleszyce/Kraków
Wysłany: 2010-02-07, 23:26
Przede wszystkim meteor nie uderza, nie ma ciężaru itd. bo to zjawisko na niebie a nie obiekt fizyczny. Tym ostatnim jest meteoroid (zanim spadnie) i meteoryt (jak już spadł).
Praca wykonana przez siłę oporu = zmianie energii mechanicznej meteoroidu.
KOREPETYCJE Z FIZYKI: na żywo w Krakowie, wirtualnie przez Skype'a (wspólna tablica); gimnazjum, liceum; pomoc w zadaniach domowych i przygotowaniach do sprawdzianu, matury;
pomoc w przygotowaniu się do zajęć ćwiczeniowych (zestawy zadań na zajęcia);
"pomoc" w sprawozdaniach z laboratorium Pomoc długoterminowa jak i pojedyncze przypadki potrzeb.
Przede wszystkim meteor nie uderza, nie ma ciężaru itd. bo to zjawisko na niebie a nie obiekt fizyczny. Tym ostatnim jest meteoroid (zanim spadnie) i meteoryt (jak już spadł).
Praca wykonana przez siłę oporu = zmianie energii mechanicznej meteoroidu.
Ok.
Jeżeli dobrze to rozumie to tak:
W momencie gdy to ciało zaczyna spadać to jego Ep=mgh ? Czyli Ep= 390N * h
Skoro wbił na głębokość 1,875m, a Ziemia w tym miejscu stawia opór 500kN to musiał pokonać siłę 937,5 kN (500kN * 1,875m)? Dobrze to rozumie?
Jeżeli tak to w momencie spotkania z powierzchnią Ziemi musiał mieć energię równią 937,5kN.
Słabo u mnie z tą mechaniką...
Ostatnio zmieniony przez Mazi89 2010-02-07, 23:44, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 3437 razy Wiek: 23 Posty: 17781 Skąd: Oleszyce/Kraków
Wysłany: 2010-02-07, 23:56
Nie kiedy zaczyna spadać lecz tuż przed uderzeniem ma energię potencjalną względem swojego końcowego położenia ("głęboko" w ziemi) mgh oraz energię kinetyczną wynikającą z jego prędkości, którą masz obliczyc.
Siła razy droga to nie jest siła. Energie: kinetyczna plus potencjalna = F oporów razy droga (definicja pracy).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum