powyżej zamieszczam ksero z mojego zeszytu od fizyki (z góry przepraszam że trzeba pobrać ale to pdf więc nie mogłem wstawić jako zdjęcie;/)
myślę, że wiadomo od razu do czego dąży się w tym wyprowadzeniu więc nie tłumaczę.
chodzi mi tutaj o ostatni wiersz
Dlaczego jak mam:
a nie napiszemy po prostu:
[ Dodano: 2010-02-08, 23:27 ]
napiszę jeszcze, że rozumowania zaczeliśmy od rysunku takiego że mamy dwa ukąłdy kartezjańskie o wspólnym początku ukłądu współrzędnych, tylko że jeden obraca się względen drugiego z prędkością kątową omega
Dlatego, iż to po prostu nieprawda. W tym rozumowaniu jest prędkością punktu materialnego w układzie primowanym (czyli prędkość z punktu widzenia obserwatora obracającego się razem z układem primowanym), czyli już po uwzględnieniu obrotu układu. Pochodna po czasie wektora zaś ma być wyrażona przy pomocy bazy układu rotującego, explicite
.
Teraz dopiero , ponieważ jest to nic innego, jak prędkość punktu w układzie z bazą .
_________________ ... i dopiero wtedy stało się światło
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum