Wysłany: 2010-02-09, 08:38 Układ dwóch ciał i sprężyna
Witam. Mam takie zadanie. Mam pomysł jak je zrobić ale wydaje mi się zbyt proste to i nie jestem tego pewna. Oto zadanie:
"Po poziomym torze powietrznym (bez tarcia) porusza się z prędkością v0 układ dwóch ciał o masach m1 i m2, m1>m2, pomiędzy które wciśnięto sprężynę. W pewnej chwili sprężynę zwalniamy. Jaka jest prędkość ciała o masie m2 względem ciała o masie m1, jeśli po zwolnieniu sprężyny ciało o masie m1 zatrzymało się?"
No więc ja to robię po prostu z zasady zachowania pędu:
(m1+m2)v0= v*m2
I z tego wyliczam tą prędkość v. Czy to jest dobrze czy może w tym zadaniu chodzi o coś bardziej skomplikowanego? Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
KOREPETYCJE Z FIZYKI: na żywo w Krakowie, wirtualnie przez Skype'a (wspólna tablica); gimnazjum, liceum; pomoc w zadaniach domowych i przygotowaniach do sprawdzianu, matury;
pomoc w przygotowaniu się do zajęć ćwiczeniowych (zestawy zadań na zajęcia);
"pomoc" w sprawozdaniach z laboratorium Pomoc długoterminowa jak i pojedyncze przypadki potrzeb.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum