Wysłany: 2010-02-08, 22:39 Jakim ruchem prousza się ciało?
Witam,
ma problem z następującym zadankiem:
"Energia ciała o masie 'm' w polu siły wyraża się zależnością U = 2 + 3y + z [J]; Jaki ruchem będzie poruszać się to ciałoumieszczone w w/w polu bez prędkości początkowej:
a) jednostajnym po torze prostoliniowym,
b) jednostajnym po torze zakrzywionym,
c) przyspieszonym po torze zakrzywionym,
d) przyspieszonym po torze prostoliniowym.
Uzasadnić wybór."
Proszę o jakąkolwiek pomoc w rozwiązaniu zadania.
Wiem tyle, że F = -grad U to jest wektor (0, -3, -1) ...
KOREPETYCJE Z FIZYKI: na żywo w Krakowie, wirtualnie przez Skype'a (wspólna tablica); gimnazjum, liceum; pomoc w zadaniach domowych i przygotowaniach do sprawdzianu, matury;
pomoc w przygotowaniu się do zajęć ćwiczeniowych (zestawy zadań na zajęcia);
"pomoc" w sprawozdaniach z laboratorium Pomoc długoterminowa jak i pojedyncze przypadki potrzeb.
myślę, że pod wpływem siły grawitacji wraz z upływem czasu ruch ten nie będzie opóźniony, czyli ruch przyśpieszony, a położenie myślę, że będzie to parabola w wyniku s. grawitacji .... wiec według mnie odpowiedź c,
ale chyba źle rozumuję ...
Pomógł: 3422 razy Wiek: 23 Posty: 17724 Skąd: Oleszyce/Kraków
Wysłany: 2010-02-09, 10:53
Przecież masz jedną, stałą siłę, bo nie zależy od położenia; Fx Fy i Fz nie zależą od x, y, z tylko są na sztywno ustawione, w czasie też się nie zmieniają bo nie ma nigdzie t - więc masz po prostu stałą siłę działającą na ciało, dwie składowe dają jedną stałą siłę…
Pomógł: 3422 razy Wiek: 23 Posty: 17724 Skąd: Oleszyce/Kraków
Wysłany: 2010-02-09, 11:28
Siła jest stała a ciało nie miało żadnej prędkości początkowej, wysnuj stąd wniosek czy tor będzie prostoliniowy czy nie, odwołaj się do intuicji bo fizyka opisuje Przyrodę, nie stanowi opisu czegoś gdzieś tam co nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.
ciało jest 'pchane' za pomocą stałej siły, ciało nie ma prędkości początkowej więc na początku porusza się ruchem jednostajnie przyśpieszonym, a później już jednostajnym ... czyli tor zakrzywiony ? tak jak np. uruchamiamy samochód rozpędzamy samochód do prędkości 100 km/h a później jedzie stałą prędkością? dobrze rozumuję?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum