Dzisiaj na lekcji fizyki pani zadała nam taka prace domowa jak w temacie
Siedze od południa i głowkuje nad tym zadaniem .
Czy ktos był by mi w stanie pomoc na srode muszę mieć to zrobione
Pomógł: 3422 razy Wiek: 23 Posty: 17724 Skąd: Oleszyce/Kraków
Wysłany: 2010-02-09, 11:43
Czy 21 lat to Twój prawdziwy wiek?
Napisałem przecież - jak już możesz obliczyć sprawność, tzn. stosunek energii którą czajnik daje wodzie ją ogrzewając do energii, jaką pobiera (prądu elektrycznego), bo nigdy ten stosunek nie jest równy 1 lecz mniejszy, część energii jest tracona. Tylko trzeba byłoby raczej przeprowadzić doświadczenie a nie obliczyć, jeśli nie ma żadnych danych.
aha rozumiem przepraszam ze zawracam głowe
Ale co ja miał bym teraz zrobic mam to jakos obliczyc ale jak;:(
Prosze nie denerwuj sie ziomek ale dla mnie jest to bardzo cziezkie do realizacji
Wysłany: 2010-02-09, 12:22
Bardzo ciężka to jest Twoja pani od fizyki.
Powinieneś zrozumieć to co napisałem (jak nie rozumiesz to pytaj) i tak odpowiedzieć na pytanie postawione przez nauczycielkę. Jeżeli przez wydajność rozumie sprawność, to będzie to iloraz ciepła które poszło na ogrzanie wody do całego ciepła, jakie czajnik pobrał w postaci energii elektrycznej.
gadałem przed chwila z kolega z klasy i dał mi takie podpowiedzi z tego co on sie domysla .
Takie cos napisał mi kolega
łuchaj . jest tak
że masz czajnik !
elektryczny
i musisz obliczyć jego wydajność
(bo wiadomo że nie ma 100% NIGDY )
czyli ma być np 80 czy 70 % ...
i to trzeba obliczyć
gotując np litr wody
i mierząc czas
doświadczenie
zrobić
no właśnie o to cho !!
bo energia jest tracona\\
mam sobie to pomierzyć
wyliczyć z jakiegoś wzoru i moich danych
skopiowałem wiadomosci z gadu z rozmowy z kolega z klasy on sam nie wie o co chodzi ale pamieta cos jak pani tłumaczyła moze to bardziej rozjaśni co mam zrobic
Naprawde prosze nie denerwujcie sie na mnie ale jak tego nie zrobie to dostane juz druga pałe
[ Dodano: 2010-02-09, 13:46 ]
z tego co wynika musze zrobic doswiadczenie i je opisac itp
Wysłany: 2010-02-09, 13:48
A więc jednak chodzi o doświadczenie (o czym wyżej pisałem).
Wlej do czajnika 1 litr wody, czyli jej 1 kg w przybliżeniu. Zmierz temperaturę początkową.
Teoretycznie na doprowadzenie jej do wrzenia potrzeba ciepła Q w ilości: masa wody razy ciepło właściwe wody razy (100 °C minus temperatura początkowa). To jest to, co czajnik da wodzie w czasie, który zmierzysz stoperem.
Masz więc energię, którą czajnik daje, trzeba jeszcze wiedzieć, ile wziął. Popatrzysz na spód czajnika lub jego podstawki i odczytasz jego moc wyrażoną w watach, zazwyczaj w przedziale 1000 W - 2000 W. Czajnik zatem pobierze energię E równą mocy czajnika razy czas jego pracy w sekundach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum