Wysłany: 2010-01-16, 22:38 Kulki zderzenie spręzyste
Witam wszystkich, jestem nowy na forum
Mam problem z następującym zadaniem, próbowałem rozwiązać to zadanie
wspólnie ze studentką z agh (na alternatywnym forum o tematyce fizycznej) wyszedł nam dziwny twór (załącznik) proszę o pomoc w rozwiązaniu, wydaje m isię że zasada zachowania pędu będzie pomocna
Kulka o masie M zawieszona na nici o długości L zostaje odchylona o kąt a. Puszczona
swobodnie wraca do pionu i w tym momencie zderza się ze spoczywającą kulką o masie m,
zawieszoną na nici o długości d. Jaki kąt a jest konieczny aby kulka o masie m zatoczyła po
zderzeniu pełny okrąg. Rozpatrzyć dwa przypadki: zderzenie w pełni sprężyste i zderzenie w pełniniesprężyste (kulki po zderzeniu lecą razem).
Wysłany: 2010-01-17, 11:09
Ja bym zrobił tak:
- zapisał warunek na zatoczenie przez kulkę pełnego okręgu i wyliczył konieczną prędkość,
- z zasady zachowania pędu i energii wyliczyłbym prędkość kulki wahadła po zderzeniu.
I to w sumie jest wszystko co potrzeba
Tylko powstaje wg. mnie mały problem - jeśli rozpatrujemy zderzenie niesprężyste, to jaki promień ma ów okrąg - d czy L? Kulki się połączą, ale nie ma słowa o zerwaniu nici, zatem nie wiemy... Pytanie d>L czy d<L?
_________________ Jeśli coś można w ogóle zrozumieć, można to też zrozumiale wyłożyć. (Albert Einstein)
aby zderzenie w pełni niesprężyste miało miejsce L>d v L=d innego wyjścia niema
ja mam taki pomysł na to zadanie
-rozłożyć siłe cieżkości , i będzie styczna do okręgu
- znając L oraz kąt s policzyczymy z matematycznego wzoru na dugość łuku
- podobnie obliczymy drogę ciała 2
- wsadzimy wszystko do zasady zachowania pędu
dziurą w moim sposobie jest czas, macie jakiś pomysł na jego obliczenie ?
Ostatnio zmieniony przez albertoo 2010-03-10, 07:57, w całości zmieniany 1 raz
chyba sobie dopowiedziałem coś wyobraziłem sobie dwie nitki z kulkami na jednym końcu a na drugi przyczepiony ro punktu ew. do jakiegoś pręta,i jeśli d jest mniejsze/równe L i zderzenie jest niesprężyste to nić się zawijana pręcie a kulki lecą sczepione razem, jeśli d było by większe od L to nie miało by sensu bo jeśli by się nie sczepiły, ciało m nie wykonało by pełnego obrotu z ciałem M dlatego że nitka była by za krótka. Jeśli się mylę to pomóż mi wyjść z błedu
masz racje z tym obrotem z nie napiętą nicią obrót to obrót i tyle nie nad czym dyskutować ale co powiesz jeśli chodzi o pierwszy -przypadek na załączniku.Ten drogi to już czepianie się z mojej strony nie bierz go pod uwagę. Wydaje mi się ze autor zadania powinien sprecyzować długość promienia choćby dlatego, żeby uniknąć takich sytuacji.
Ostatnio zmieniony przez albertoo 2010-01-18, 09:10, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2010-01-18, 20:35
Oba przypadki są ok, tylko w drugiej linijce na rysunku II coś Ci się pomieszało. Generalnie to można dorysować jeszcze jeden przypadek i go rozpatrzyć.
_________________ Jeśli coś można w ogóle zrozumieć, można to też zrozumiale wyłożyć. (Albert Einstein)
po dwóch miesiącach znalazłem rozwiązanie ;] Nie mogłem go rozwiązać bo nie znałem odpowiednich wzorów (ruch harmoniczny miałem dopiero wczoraj ). Banalne zadanie a wychodziły kosmiczne wzory...
zderzenie w pełni sprężyste
(nie liczyłem dokaldnie tego wzoru poniżej przekształciłem to w pamięci więc może być źle, ale według mnie jest ok)
zderzenie w pełni nie sprężyste
Ostatnio zmieniony przez albertoo 2010-03-10, 07:54, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum