Targowisko korepetycji  |  Zadania z olimpiad i konkursów!  |  Olimpiada fizyczna 2014/2015
Ars Physica Zamkor
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj


Poprzedni temat :: Następny temat
Czy miód to ciecz...?
Autor Wiadomość
m 



Pomógł: 8 razy
Wiek: 107
Posty: 313
Wysłany: 2007-02-17, 15:25   Czy miód to ciecz...?

Czy miód to ciecz (płyn)..?
 
   
Kris 


Pomógł: 258 razy
Wiek: 27
Posty: 1811
Wysłany: 2007-02-17, 15:34   

oczywiście. Jeśli jest w ciekłym stanie skupienia. Tak samo tlen jet gazem, ale da się go skroplić. woda w różnych stanach skupienia ma swoje odosobnione nazwy, a miód nie.
Nie wiem tylko czy wszystkie substancje da się sprowadzić do wszystkich "trzech" stanów skupienia. jest jeszcze plazma nie przez wszystkich traktowana jako stan skupienia.
 
   
mat1989 


Pomógł: 313 razy
Wiek: 28
Posty: 5800
Wysłany: 2007-02-17, 15:36   

Cytat:
Świeży, dojrzały miód jest lepką cieczą. Jest to substancja silnie higroskopijna. W powietrzu suchym traci wodę, a w wilgotnym chłonie wilgoć całą powierzchnią. Z upływem czasu miód płynny (patoka) przechodzi w stały stan skupienia zwany krupcem. Proces ten to naturalna krystalizacja miodu. Miód wielokwiatowy powstały z nektaru różnych gatunków roślin, w większości wypadków ma barwę jasną. Nieliczne jego rodzaje mogą mieć zabarwienie w odcieniu od ciemnożółtego do brązowego, a w wypadku dodania spadzi, ciemnobrązowego. Miód płynny jest przezroczysty. Skrystalizowany może mieć konsystencje drobnoziarnistą, mazistą, średnioziarnistą, galaretowatą, krukowatą, aż do drobnoziarnistej. W smaku może być słodki, bardzo słodki, a nawet ostry. Miód o barwie jaśniejszej jest łagodniejszy. Ciemne mogą być bardziej ostre, „drapiące”.
 
   
Kris 


Pomógł: 258 razy
Wiek: 27
Posty: 1811
Wysłany: 2007-02-17, 15:47   

więc jednak stany skupienia miodu mają swoje nazwy
:)
 
   
j_a_c_k 
Marchewkon



Pomógł: 6 razy
Wiek: 29
Posty: 67
Skąd: Pole Marchewkowe
Wysłany: 2007-02-19, 20:51   

Wczoraj podczas kolacji zastanawiałem się dokładnie nad takim samym problemem.
Widać, że ludzie przeziębieni ;)
_________________

 
   
miodek7 


Wiek: 36
Posty: 1
Wysłany: 2017-09-05, 11:45   

Faktycznie zagwozdka. Nazywamy coś miodem w temperaturze +90 stopni, a okazuję się, że nie jest już miodem. Traci właściwości i można go rozłożyć na cukry. Fizyka jest dziwna.

http://api-inhalacje.pl/miody/miod-lipowy-kolor
 
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  




Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo
Kontakt: kontakt@fizyczny.net
Przejdź na stat4U